Summering

Hej och välkommen till min blogg. Denna blogg använder jag när jag är ute och reser för att enklare dela med mig av bilder och information till den som är intresserad.

Hittills bloggade resor:
Big Asia trip - 090907-091026
South Korea - 100116-100708
Carron and me 100917-present

fredag 18 september 2009

Mongoliet - en drom slog igenom 14-18/9

Vi lyckades halka in pa en 5-dagars trip med ett par fran Holland med personlig chauffor och guide for 300000 turiks (1500SEK). Den skumpiga turen pa de mongoliska vagarna borjade till ett naturreservat (Hustai), dar fick vi punka for forsta gangen. Efter ytterligare en stund ute i oknen blev motorn overhettad sa vi passade pa att besoka ett narliggande nomadtalt. Det bjods pa hastmjolk och torkad farost, sen ville de kora en dryckeslek med hastmjolken, den som forlora fick dricka en skal eller sjunga en sang. Det blev en 'blinka lilla' :) En lustig notering var att de har solseller, parabol, tv o mobiler i sina nomadtalt. Inte riktigt vad man hade forvantat sig.



Forsta dagens solnedgang var inte att leka med....



Tisdag 15/9 borjade vi dagen med en kamelridning ut bland sand-dynorna. Mycket speciell upplevelse, harlig sand och skon sol :) Saknar inte Lulea-klimatet :P



Jag fick tillfalle att traffa nomadfamiljen och den lilla dottern pa bilden, tydligen sa gar alla storre barn i skola inne i byarna och sover i korridorer. De kommer bara hem pa loven.



Pa eftermiddagen blev det en langre resa med den ryska minibussen in bland bergen, omkring 6-7 timmar. Men otroligt mycket sevart pa vagen av det mongoliska landskapet.

Pa kvallen inne i nomadtaltet larde vi hollandarna vand-tia och njot av att kunna elda i brasan da klimatet bland bergen var mycket kallare.

Onsdag 16/9 - spannande forsta gang pa en hast i tva timmar upp i bergen, gick helt ok, fast den vagrade lyssna, tyvarr nog sonderkord av turister. Vi bodde hos nomader nara den ena av mongoliets tva stora floder. Det speciella har var vattenfallet som endast har rinnande vatten i augusti och september. Det regnar bara 40 dagar om aret i mongoliet :)


Pa eftermiddagen anlande 3 svenskar fran Goteborg som vi ocksa traffat pa taget, lustigt det har att svenskarna ska vara overallt :) Vi traffa ocksa tva tyskar som bjod in oss till en jattestor backpackerfest i Beijing den 21 september. De har bjudit in alla de traffat under resan, sa det ser vi med spanning fram emot.

Torsdag 17/9 - besokte vi mongoliets gamla huvudstad, mycket sevart och kul med marknaden precis bredvid dar vi fick ova upp prutkunskaperna. Lite intressant var det att se hur stort Jingis Khan imperium var en gang i tiden.

Pa kvallen socialiserade vi med alla backpackers i gamla staden med ol, chips, god mat och lite yatzy.

Fredagen blev endast en resdag, de daliga vagarna och de stora avstanden gjorde att vi inte var hemma forran 16.30.

2 kommentarer:

  1. Wow, vad häftigt, roligt att ni gör så mycket som möjligt med er resa. Jättekul att få se bilder! Gjorde det ont att rida kamel? Hoppas festen på måndag blir kul! //Christians syster

    SvaraRadera
  2. Inte under sjalva farden, men efterat kandes det i bade ben o bak, men det var det vart :)

    SvaraRadera